5 Nisan 2014 Avukatlar Günü
Tarih: 9.04.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 3676

 

 

 

Sayın Valim,

Değerli Milletvekillerim,

Garnizon ve İl Jandarma Komutanım,

Sayın Belediye Başkanım,

Sayın Rektörüm,

Sayın Başsavcım,

Sayın Komisyon Başkanım,

Değerli Hakim ve Savcılarımız,

Sayın Emniyet Müdürüm,

Sayın Cezaevi ve İnfaz Kurumu Müdürüm,

Adliyemizin değerli müdürleri ve değerli çalışanları,

Ve ÇOK DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ülkemizde, ilk defa 1958 yılında düzenlenen ve ‘5 Nisan’ tarihinin Avukatlar Günü olarak kutlanmasına ilham veren “Türkiye Avukatlar Birliği” toplantısıyla aynı tarihte kurulan ve bugün 56 yıldır hizmet veriyor olmanın haklı gururunu yaşayan Baromuzun 5 Nisan 2014 Avukatlar Günü münasebetiyle düzenlediği törene katılımınızdan dolayı Baromuz adına teşekkür eder, konuşmama başlamadan önce hepinizi saygıyla selamlarım.

Değerli konuklar,

Tam anlamıyla bağımsız, güçlü ve demokratik bir hukuk devleti olabilmek adına önümüzde yürümemiz gereken, daha, uzun bir yol olduğu, bu anlamda toplumun tüm kesimleriyle beraber bizlere de büyük görevler düştüğü şüphesizdir.

Bunun için öncelikle, temsil kademesinde bulunan veya verilen görevleri yürüten kişiler her kim olursa olsun devletin kurum ve kuruluşlarını, her zaman etkin ve verimli şekilde çalışan bir yapıya kavuşturmamız, her alanda yüksek bir hizmet standardı yakalamamız şarttır. Devlet yapısı ve devletin kurumları, çalışanların veya temsil edenlerin şahsi gayret ve becerilerine bağlı kalacak şekilde, kendi kaderine terk edilemeyecek kadar önemlidir.

Bu düşünceden hareketle, her geçen gün daha fazla ihtiyaç hissettiğimiz yargının ve yargıyı oluşturan kurumların da yeni baştan düzenlenmesi şarttır. Yüksek standartları olan, güven duyulan ve aynı zamanda hızlı ve adil bir yargı sistemi geliştirmek hepimizin ödevidir. Hukukçular olarak özellikle bizlerin gelecek nesil hâkimlere, savcılara, avukatlara ve en önemlisi geleceğimiz olan çocuklarımıza bırakabileceğimiz en büyük mirasta,  kanımca bu olacaktır. 

Ülkemizde bugüne kadar birçok kez küçük veya büyük çapta, yama olarak tanımlayabileceğimiz iyileştirmeler denenmiştir. Ancak, yargının içinden biri olarak söyleyebilirim ki, hedeflenen amaç sağlanabilmiş değildir. Öyleyse tüm kurumlarıyla yargının yeniden gözden geçirilmesi gerektiği açıktır.

Kanaatimizce yargının en acil ve en temel sorunu istihdamdır. Kişi başına düşen iş yükü makul hale getirilmeden, hakim ve savcılarımıza düşen dosya sayıları azaltılmadan, hepimizin her fırsatta ifade ettiği gibi ‘hızlı ve aynı zamanda adil yargılama’ beklentisini gerçekleştirmemiz mümkün görünmemektedir.

Keza Avukatlık mesleği ve Avukatlık Kanunu hakkındaki düzenlemeler çağdaş ülkelerin çok gerisinde kalmıştır. Hakim ve Savcılarımızın sayısındaki yetersizliğin aksine, Avukat sayısındaki kontrolsüz artış, önlenemeyen sorunlara neden olmaktadır.

Adalet Bakanlığımızın, uzun zamandır beklediğimiz yeni Avukatlık Yasası çalışmalarına başladığını, hazırlanmakta olan tasarının bir an önce meclise getirilmek istendiğini duyuyoruz, biliyoruz. Yapılan bu çalışmaları yürekten destekliyor, mesleğimiz adına, yapılacak bu yenilenmenin ülkemize, yargı camiasına ve tüm meslektaşlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz.

Değerli konuklar,  

Toplumun ihtiyacı olan yargı reformunu bir an önce tamamlamamız gerekmektedir. Daha önce başka ülkelerin uygulamayı başaramadığı, Ulusal Yargı Ağı Projesini el birliğiyle nasıl başarıyla uyguladıysak, hep birlikte örnek bir yargı düzeni kurmayı başaracağımızdan da şüphe duymuyoruz. Ülkenin bu reforma ve böylesi bir başarıya ihtiyacı vardır. Toplumun huzur barış ve kardeşliğe ihtiyacı vardır ve bizde bu uğurda gereken katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.   

Değerli konuklar,

Kısaca ifade etmeye çalıştığım bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken huzurlarınızda, bu ülkeyi bize armağan eden geçmiş tüm ecdadımız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.

Bizim için anlamlı olan bu günde, bizleri yalnız bırakmayan siz değerli konuklarımıza ve basın mensuplarına da Nevşehir Barosu adına saygılar sunuyorum.   

                                       Av. Fahri KORUCU

                                          Nevşehir Barosu Başkanı 

29.03.2024
AV. MURAT BOZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.